Gentiana, o planta cu flori albastre, care creste si pe la noi, in zona alpina, contine ulei volatil, minerale si un principiu activ numit amarogentina, considerata cea mai amara substanta din lume. Poate de aceea, in popor, gentianei cu flori albastre i se mai spune si fierea pamantului.
In fitoterapie, planta este cunoscuta pentru capacitatea sa de a trata infectiile si eliminarea toxinelor din organism. Astfel, gentiana sau ghintaura, cum i se spune celei cu flori galbene, stimuleaza sistemul nervos si pofta de mancare.
In plus, imbunatateste functiile ficatului, inlatura parazitii intestinali, este indicata in caz de febra, constipatie, guturai, in indigestii frecvente. Planta, care ajuta si vezica biliara, are calitati laxative, antimicrobiene, hepatice, imunostimulatoare, antibiotice si antiinflamatoare.
In scop terapeutic se foloseste radacina, rizomul, care se scoate din pamant toamna, prin noiembrie, sau primavara devreme, cand atinge maximum de principii active.
Gentiana se administreaza sub forma de infuzie, pulbere, sirop sau tinctura, care se poate prepara si acasa din radacina de planta, gasita la plafar sau magazinele de produse naturiste.
Pulberea se obtine macinand radacina uscata si maruntita in rasnita de cafea. Se macina atat cat se consuma in 14 zile, perioada dupa care planta isi pierde din principiile active, si se pastreaza la rece, in recipient bine inchis.
Tratament pentru hepatita
Sub forma de pulbere, tratamentul cu gentiana se administreaza in caz de hepatita cronica si acuta. Se ia cate o jumatate de lingurita de pulbere de trei ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale, in cure de cate sase saptamani.
Tinctura se prepara punand intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de radacina de gentiana, peste care toarna alcool alimentar de 50 de grade si se amesteca intruna. Dupa ce stratul de alcool iese deasupra pulberii cam de doua degete, se infileteaza borcanul ermetic si se lasa la macerat 12 zile, dupa care se strecoara.
Extractul obtinut in acest fel se pastreaza la rece, timp de doi ani de la data la care a fost culeasa radacina. La nevoie, se administreaza cate o lingurita de trei ori pe zi, in cure de una pana la trei luni.
Siropul de gentiana se prepara din zece grame de radacina maruntita, peste care se toarna 150 ml apa clocotita. Se lasa la macerat sase ore, dupa care se filtreaza, se adauga la lichidul ramas, un sfert de kg de zahar, se fierbe si iar se filtreaza.
Siropul astfel obtinut se recomanda copiilor care nu au pofta de mancare, cate trei linguri pe zi, timp de zece zile.
Extern, gentiana se foloseste sub forma de comprese si bai locale pentru eczema, mancarimi de piele, conjunctivita.
marți, 30 octombrie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu