Chiar daca nu ne-am obisnuit inca, toamna, cu toate ale ei, bune si mai putin bune, a venit, cam cu o intarziere de vreo doua luni, desi in zilele senine, soarele inca ne mai aminteste de vara care a plecat atat de greu de pe plaiurile noastre.
Si, pentru ca vremea este inselatoare, ziua destul de cald pentru perioada in care ne aflam, iar noaptea si dimineata rece, acum se raceste foarte usor si cam nimeni nu este iertat.
Tuse, nas infundat, ochi mici si inlacrimati, putina febra si multa indispozitie care te indeamna mai mult spre somn, fie zi, fie noapte. Dar cum sa dormi cand nu poti sa respiri?
Multi inca mai cred ca solutia salvatoare de desfundare a nasului sunt picaturile cumparate de la farmacie. Nu mai e pentru nimeni un secret ca picaturile pentru nas de la farmacie dau dependenta, lucru pe care si farmacistii il recunosc acum.
Cel mai simplu e sa ne amintim, in atare situatie, de leacurile bunicii si sa folosim leacurile din casa, care ne sunt la indemana.
Pune pe ochiul aragazului o tabla, poate fi cea pe care vara coci ardeii, si las-o sa se infierbante bine, apoi presara pe ea niste faina de malai. Apleaca-te si inhaleaza fumul care se degaja si, indata, vei simti ca poti sa respiri mai bine.
Ia o ceapa de marime medie si asa, intreaga, necuratata, zdrobeste-o cu pumnul de coltul mesei, taiata nu are aceeasi eficienta, asa cum facea odinioara bunicul de la tara. Apoi, apropie-ti nasul de ceapa zdrobita si doua, trei minute, trage puternic, pe nas, mirosul pe care-l emana. Te va ajuta sa respire mai bine si vei simti si efectul dezinfectant al cepei.
Si tot pentru ca suntem aici, la ceapa, pune o ceapa intreaga, necuratata, de marime potrivita, intr-o ceasca sau pe o farfuriuta, sub patul pe care dormi si las-o acolo, pana la primavara. Speriate de ceapa, gripa si raceala te vor ocoli, pe tine si pe toti ai tai, toata iarna.
Inhalatiile cu plante puternic aromate, te pot ajuta, de asemenea, sa respiri mai bine si sa ai un somn odihnitor. Fierbe un litru de apa. Dupa ce da in clocot, pune in apa cateva crengute de busuioc, menta, cimbru sau cimbrisor, valeriana si acopera vasul pentru cinci minute dupa care, cu un prosop mare pe cap, apleaca-te deasupra vasului si fa inhalatii, 10, 15 minute daca rezisti.
Ar fi bine sa ai un resou ori un fierbator pentru ca infuzia sa aiba aceeasi temperatura pe tot parcursul procedurii. Se recomanda ca la acest procedeu sa se apeleze seara, inainte de culcare, si sa nu se mai iasa din casa.
duminică, 4 noiembrie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu