Unul dintre cele mai frecvente disconforturi ale sezonului rece este tusea. Prin tuse organismul incearca sa elimine substantele straine ori iritante ( germeni, microbi) care pot intra in contact cu caile respiratorii si cu eventualele secretii in exces produse de bronhii. Daca nu sti cum sa tratezi tusea.
Stiai ca? Viteza expulsiei aerului cu germeni din plamani in timp ce tusesti este de 800/1000 km/h.
Substantele nedorite asupra sistemului respirator sunt "transmise" creierului prin speciale terminatii nervoase; acesta evalueaza daca trebuie sa tusim sau nu si, in caz afirmativ, trimite impulsuri nervoase care "pregatesc" tusea. Putem astfel distinge tusea seaca de tusea umeda sau grasa.
Sa incepem cu tusea seaca: aceasta este cauzata de iritarea gatului ( a laringelui, a traheei) si a bronhiilor. Tusea seaca poate semnala inceputul unei laringite sau a unei traheite.
Tusea seaca nu este insotita de catar si poate fi cauzata si de:
- aerul uscat care usuca secretiile mucoase;
- alergeni ( la persoanele sensibile la polen).
In acest caz tusea seaca este asociata cu abundente secretii nazale si lacrimari, mancarimi si/ sau usturimi ale ochilor.
- inhalarea anumitor vapori iritanti cum ar fi fum, poluare, clor, etc;
- refluxul gastroesofagian ( asociat cu arsuri stomacale).
Tusea umeda sau grasa este, in schimb, asociata cu catar, flegma, si aproape intotdeauna indica o infectie a tractului respirator. De asemenea, tusea grasa face respiratia sa devina greoaie si suieratoare din cauza obstructiei bronhiilor.
Deci, revenind la titlul articolului, cum tratam tusea? Iata mai jos cateva sfaturi utile care trateaza tusea in alternativa medicamentelor.
Daca simti o senzatie de arsura in gat fa gargara cu apa calda si un praf de sare; astfel arsura va fi diminuata pana la disparitia completa.
Foarte utila este si infuzia de vapori calzi de la apa fiarta cu bicarbonat de sodiu, acest remediu natural hidrateaza si calmeaza gatul. Sunt, de asemenea, de mare ajutor si ceaiurile si bauturile calde.
Mentine un anumit grad de umiditate in incapere/ casa pentru a rehidrata caile respiratorii si pentru a favoriza dizolvarea mucusului.
Nu fuma si evita, pe cat posibil, sa frecventezi locurile in care se fumeaza.
Nu dormi pe burta pentru a evita alunecarea catarului in gat caci te-ar forta sa tusesti continuu, ceea ce este deranjant pentru persoana de langa tine si nici tu nu te vei mai putea odihni.
miercuri, 31 octombrie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu