luni, 29 octombrie 2012

Este hipnoza o metoda terapeudica riscanta?

Despre hipnoza s-au spus multe lucruri, unele rele, altele bune dar niciodata subiectul nu a fost limpede pentru toti tocmai prin misterul pe care il creeaza fenomenele neintelese pe deplin sau gresit intelese.Daca hipnoza este sau nu o metoda terapeutica, daca este bine sau nu sa apelam la ea.
Ce este hipnoza?
Prin hipnoza se intelege o stare particulara de somn produsa artificial, cu ajutorul sugestiei de catre o alta persoana. Aceasta stare are trei stadii: starea de somn in care bolnavul mentine legatura cu medicul prin analizatorul auditiv ; starea cataleptica prin care se pot imprima muschilor diverse pozitii si cand pot aparea si halucinatiile; starea somnambulismului, cand sunt posibile anumite miscari automate.
Este incontestabil faptul ca hipnoza exista si ca ea poate produce modificari spectaculoase ale proceselor psihice si ale comportamentului. Se pot asftel obtine iluzii, halucinatii, accentuarea sau reducerea sensibilitatii, modificari ale atentiei sau ale memoriei.

Hipnoza poate sa vindece anumite boli?
Principalele boli despre care se afirma ca au fost vindecate sau semnificativ ameliorate prin tehnici de hipnoza sunt durerile de diferite feluri (migrenele,durerile reumatice, durerile anginoase, durerile de stomac,insmnii si diverse fobii. Nu intamplator insa aceleasi categorii de boli se amelioreaza utilizand o metoda de cercetare stiintifica numita placebo.
Inainte de a apela la o asemenea metoda, este bine ca pacientul sa cunoasca riscurile acesteia si sa le cantareasca in raport cu posibilele beneficii.

Este hipnoza o metoda terapeutica riscanta?
O problema amplu dezbatuta este riscul ca in starea de hipnoza, din cauza modificarilor comportamentale si de vonta instalat, persoana hipnotizata sa poata comite, fara voia sa, acte impotriva legilor actuale sau impotriva unor norme etice.
O alta problema controversata este aceea daca o persoana poate fi hipnotizata impotriva vointei sale. Raspunsul este afrimativ intrucat dorinta dupa hipnoza poate proveni atat de la nivelul constientului, a vointei liber exprimate, dar si de la nivelul subconstientului de vointa umana.
Acesta este principala zona de risc a hipnocei: cineva cu sau fara voia, ajunge sa tapaneasca peste vointa sa, peste gandurile sale cele mai intime,peste actiunile sale, peste tot ceea ce inseamna personalitateea sa.
In sfarsit aplicarea frecventa a metodei stabileste o relatie de dependenta a persoanei hipnotizate de hipnotizator astfel incat tehnica devine un drog  care trebuie consumat din ce inc e mai des

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
1