joi, 6 decembrie 2012

Sunt cateva trucuri si sfaturi pentru buze crapate iarna

Sunt cateva trucuri si sfaturi pentru buze crapate iarna care ne ajuta sa ne mentinem sanatatea buzelor, mai ales cand temperaturile sunt foarte scazute si ne pot afecta in mod negativ pielea si intregul organism. In timpul iernii ne protejam capul si urechile de frig purtand caciuli sau palarii, mainile cu ajutorul manusilor, la fel si buzele necesita o atentie suplimentara din partea noastra.
Aceste trucuri si sfaturi pentru buze crapate iarna au rolul de a ne mentine buzele sanatoase, frumoase si au in vedere in primul rand cele trei aspecte care tin de curatarea buzelor, de hidratarea lor si protectia impotriva radiatiilor solare.
Buzele crapate pot deveni o adevarata problema pentru oricare dintre noi deoarece ne impiedica sa zambim, sunt umflate, uneori rosii, iar la cel mai simplu zambet ne pot provoca anumite sangerari. La toate acestea se adauga si aspectul lor inestetic. Aerul rece de iarna usuca pielea delicata a buzelor si in cateva ore duce la aparitia unor mici crapaturi si alterarea aspectului lor si respectiv crearea unui sentiment destul de neplacut persoanei in cauza. De obicei cand se intampla acest lucru fiecare persoana are tendinta din reflex sa-si umezeasca buzele cu saliva – acesta fiind un mod natural de a proteja pielea buzelor de uscare. Totusi, in realitate saliva se evapora foarte repede si buzele devin repede si mai uscate.
Aceste neplaceri pot fi inlaturate prin simple trucuri si astfel zambetul se intoarce pe fata, iar buzele sunt din nou frumoase si moi, isi recapata culoarea naturala.
  • Balsamul de buze este cel mai indicat pentru a evita un disconfort provocat de frig si vant, de vremea uscata si rece. Inainte de a iesi afara este recomandat ca buzele sa fie date cu putin balsam. De asemenea dupa ce s-a baut sau s-a mancat buzele trebuie sterse si apoi se aplica iar balsamul de buze, mai ales daca se iese in aer liber. Nu sunt indicate balsamurile care contin vaselina sau parafina lichida deoarece acestea sunt substante hidrofobe, ele creeaza o bariera impotriva umezelii. Intotdeauna cand se cumpara un balsam de buze trebuie citit prospectul acestuia, ce substante contine. Cele mai bune sunt balsamurile care contin componente hidrofile, ulei de jojoba, glicerol. In lunile de iarna protectia impotriva radiatiilor solare este la fel de importanta ca si vara. De aceea balsamul de buze trebuie sa aiba si un factor de protectie solara SPF.
  • Rujurile grase protejeaza buzele de frig si astfel ele nu mai devin uscate si crapate.
  • Anumite unguente antibiotice sau cu hidrocortizon ajuta in vindecarea fisurilor de pe buze, trateaza infectiile care pot sa apara datorita crapaturilor. Acestea se aplica de obicei dimineata si seara.
  • Hidratarea buzelor este foarte importanta. In fiecare zi trebuie sa se bea o anumita cantitate de lichid, ideal este sa sa bea mai des, cate putina apa, din ora in ora. Conform medicilor capacitatea celulelor noastre de a retine lichidul slabeste de-a lungul anilor.
  • Alimentatia are un rol semnificativ. Deficientele nutritionale, mai ales de vitamina B si fierul afecteaza negativ buzele. De aceea medicii recomanda un complex de multivitamine in timpul iernii.
  • Umidificarea aerului cu anumite aparate speciale in locuinte unde se folosesc diferite surse de caldura este un mod de a ajuta buzele uscate in lunile de iarna.
  • Buzele crapate sunt in primul rand cauzate de deshidratare. In acest sens avem tendinta de a umezi buzele cu saliva insa acest lucru nu face decat sa usuce buzele si mai mult, deoarece saliva se evapora foarte repede si in plus contine si enzime digestive. Aceste enzime nu sunt foarte puternice insa suficient sa afecteze si mai mult buzele crapate. Iaurtul si produsele lactate sunt foarte indicate deoarece contin anumite substante care neutralizeaza enzimele digestive si astfel ajuta la prevenirea deteriorarii buzelor. Obiceiul de a linge buzele cu saliva duce uneori la anumite dermatite, mai ales la copii. De obicei ei ling buzele apoi si zona din jurul lor si astfel apare un cerc rosu in jurul gurii care este o forma de dermatita.
  • Medicii recomanda pentru buzele crapate ceara de albine care este considerata un remediu excelent.
  • Buzele crapate pot fi o consecinta a alergiei sau sensibilitatii la pasta de dinti, apa de gura, guma de mestecat sau anumite dulciuri. Unele din aceste produse pot provoca uscaciunea gurii mai mult decat de obicei. Daca se observa acest lucru, ele trebuie evitate.
  • Crema de noapte care contine si oxid de zinc ajuta la protectia buzelor.
  • Anumite fisuri mai grave la nivelul buzelor pot fi simptome ale diabetului zaharat. Prin acestea pot patrunde anumite bacterii care determina infectii ce pot fi tratate doar cu anumite medicamente. In acest caz trebuie apelat la un medic ce va pune un diagnostic si va stabili cea mai buna metoda de tratament.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
1