Statia spatiala Voyager 1 este obiectul facut de om care a ajuns la cea mai mare distanta fata de Pamant si care a scapat de influenta Soarelui. Din analiza datelor trimise de Voyager 1, oamenii de stiinta au descoperit un mister aflat la marginea sistemului solar.
Sonda spatiala a fost lansata acum 35 de ani si este primul vehicul care a calatorit in regiunea interstelara, potrivit Sott.
Pana de curand, Voyager 1 si sora ei, sonda Voyager 2, au existat in interiorul mediului influentat de Soare. Ambele sonde au putut detecta particulele de mare energie trimise de Soare si au "simtit" campul magnetic al acestuia.
In momentul de fata, Voyager 1 se gaseste la 122 de unitati astronomice de Soare (1 UA = 149.597.871 kilometri - n.red.), adica de peste trei ori distanta dintre Pluto si Soare. Este nevoie de peste 17 ore pentru ca semnalul sa calatoreasca de la sonda pana la Pamant.
Oamenii de stiinta au urmarit cu atentie calatoria lui Voyager 1 din regiunea cand vantul solar incepea sa interactioneze cu mediul interstelar.
In anul 2010, sonda a trecut printr-o zona de stagnare, dincolo de regiunea de soc, numita "heliosheath". Conform teoriei, campul magnetic incepe sa fluctueze, numarul razelor cosmice de mare energie scad.
Razele cosmice care intra in Sistemul Solar ar trebui sa fie imprastiate de fluctuatiile magnetice, reducand numarul detectiilor facute de Voyager 1.
Si cu toate acestea, potrivit cercetatorilor aceste fluctuatii magnetice sunt particule incarcate energetic in regiunea helioshealth. S-a produs o ciudatenie, datele provenite de la Voyager 1 sugereaza o schimbare profunda a datelor particulelor detectate.
Numarul particulelor cu energie mare din spatiul interstelar a crescut, in timp ce numarul particulelor cu energie scazuta s-a micsorat. Toate acestea ii conduc pe oamenii de stiinta la concluzia ca Voyager 1 a intrat in spatiul interstelar.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu