miercuri, 14 noiembrie 2012

Cartoful leguma completa care tine de foame

Cartoful, cal mai consumat aliment din lume, este o leguma completa, hranitoare si foarte sanatoasa, care contine 75% apa, 22%, hidrati de carbon, 2% proteine, 0,15% lipide si 1% saruri minerale.

Are in compozitia sa potasiu, un mineral care ne lipseste multora, este bogat in vitamine din complexul B, are cantitati semnificative de vitamina C si pretioasa vitamina K, antihemoragica si esentiala in procesul de formare de globule rosii.

In functie de solul in care creste, cartoful contine, in proportii variabile, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, sulf, fiind foarte bine tolerat de stomac si putand fi consumat atat de diabetici, cat si de obezi.

Cartoful stimuleaza si sustine functiile intestinale, are efect anti-ulceros, prin bogatia de potasiu mentine tensiunea la valori normale, sustine activitatea celulei nervoase si combate efectele stresului prin nivelul foarte ridicat de vitamine din grupul B si prin capacitatea de a stimula secretia de serotonina.

Daca e sa luam in calcul numai compozitia variata a cartofului, exista destule motive pentru care aceasta leguma sa ne devina prieten de zi cu zi si sa nu-i mai aducem acuze nefondate.

S-a spus adesea cum ca aceasta leguma, destul de ieftina si la indemana tuturor, ingrasa. Ca orice aliment consumat in exces, fara discernamant si fara a lua in calcul consecintele, sigur ca si cartoful ingrasa si poate face si rau. Chiar si cartofii pai, si ma refer aici strict la cei preparati acasa, consumati cu masura, nu fac rau si nici nu ingrasa.

Cartofii, insa, se pot consuma nu numai prajiti, ci si fierti, ca atare sau in diferite mancaruri, ciorbe, supe, tocanita, salate, si copti. Ca sa te bucuri de mancarea de cartofi pe care o pregatesti, mai ales acum, in aceasta perioada, daca tii post, trebuie sa stii ce cartofi sa alegi.

Cum alegi cartofii

Astfel, daca vrei cartofi care se sfarama, buni pentru piure, allege-i pe cei cu coaja alba. Pentru cartofi pai, dar si ciorbe, tocanita, salata, supe, alege cartofii cu coaja roz. Nu folosi niciodata cartofii verzi pentru ca sunt toxici. Si nu uita - intotdeauna fierbe cartofii cu putina sare.

Zeama care ramane dupa ce ai fiert cartofii curatati nu se arunca pentru ca este plina de minerale. O poti folosi ca baza pentru o supa sau in loc de apa intr-o mancare. Racita, aceasta zeama se poate bea, fiind excelenta pentru digestie. Te poate scapa de balonare si constipatie.

Si cartofii pot face rau, de aceea nu se recomanda persoanelor care sufera de ateroscleroza. De asemenea, cartoful nu trebuie inclus in meniul zilnic de catre persoanele suferinde de anumite afectiuni ale rinichilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
1