luni, 5 noiembrie 2012
Banca va poate lua casa? Executare silita
Banca va poate lua casa, chiar daca nu ati contractat un credit ipotecar. E bine de stiut ca neplata ratelor in cazul unui credit de nevoi personale poate duce la pierderea locuintei. Banca are dreptul de a scoate la vanzare proprietatea in care locuiti pentru a-si recupera banii pe care i-ati imprumutat.
Multe persoane cred ca daca nu au garantat cu casa atunci cand au luat un imprumut de la banca, institutia financiara nu le poate scoate locuinta la licitatie. Nimic mai fals! Atunci cand suma datorata este redusa, banca va prefera sa puna poprire pe salariu. Este mult mai simplu asa deoarece costurile sunt mici.
„Codul de Procedura Civila stabileste ca pot fi urmarite pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, respectiv pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”, arata specialistii Recupit&Asociatii.
In cazul in care clientul nu obtine venituri si nu exista coplatitori sau giranti, atunci banca va apela la alte masuri pentru a-si recupera sumele imprumutate. Urmatorul pas pentru banca este sa se indrepte spre bunurilor mobile si imobile detinute de client rau platnic.
“Legislatia actuala permite bancilor sa execute bunurile detinute de client, daca acesta acumuleaza restante la credit. De obicei, procedura de executare silita se declanseaza dupa ce se inregistreaza restante mai mari de 90 zile” sustin expertii financiari de la expertulbanilor.ro.
Procedura de executare este mai greoaie in cazul creditelor de nevoi personale fara ipoteca, dar nu imposibila. In astfel de situatii executarea silita poate sa dureze mai mult, insa in cele din urma, banca va putea obtine o decizie judecatoreasca pentru executarea silita a locuintei.
„Daca imobilul este vandut in urma licitatiei, din sumele incasate se vor acoperi cheltuielile cu executarea silita si datoriile fata de banca. Mai exact, soldul ramas de rambursat si penalitatile de intarziere. Restul banilor vor reveni clientului, daca nu mai exista alti creditori” explica reprezentantii expertulbanilor.ro.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu