marți, 30 octombrie 2012

Cum scapam de afurisita de acnee

E imposibil ca, măcar o dată, să nu ai de-a face cu un coș nesuferit. Pentru unii, este chiar o problemă de sănătate, cu consecințe grave, ce duc, în anumite cazuri, chiar la sinucidere.
Cu toții știm că prima impresie contează. Iar aspectul pielii este o adevărată carte de vizită. De aici și valul de probleme pe care le atrage o afecțiune precum acneea. Mai ales când vine vorba de fragila și capricioasa vârstă a adolescenței! Iar coșurile nu țin cont de câți ani avem. Pot să apară oricând și să creeze aceleași traume fizice și mai ales psihice. Din fericire, se poate scăpa definitiv de acnee, grație metodelor moderne de tratament.

► Adolescența e vârsta critică

Acneea juvenilă e cea mai frecventă formă a afecțiunii. Și asta pentru că 80% dintre tinerii între 12 și 20 de ani suferă din cauza ei. Este cauzată de secreția mare de hormoni, simultan cu schimbarea aspectului pielii. Acumularea de substanță grasă secretată de glandele sebacee ale pielii, cunoscută sub numele de sebum, împreună cu o creștere a numărului bacteriilor și cu scăderea secreției de keratină duc la inflamarea foliculilor și la formarea așa-numitelor coșuri și puncte negre, în special pe față, gât, piept și spate. Marea problemă este că fenomenul durează în timp și, în urma prostului obicei de a stoarce coșurile, rămân cicatrici. Din această cauză, majoritatea adolescenților suferă adevărate traume psihice, se simt complexați și se izolează, dezvoltând depresii. Studii recente au demonstrat că tinerii cu acnee au tentative de sinucidere de două ori mai frecvent decât ceilalți. "Acneea nu lasă doar urme fizice, ci
şi psihice, prin scăderea încrederii în sine a adolescenţilor, mergând până la traume de lungă durată. Tinerii trebuie să ştie însă că tratamentul este simplu şi că informarea corectă împreună cu consultarea unui medic specialist pot vindeca acneea eficient", spune dr. Mihaela Leventer. Mai mult, cam jumătate dintre tinerii cu acnee manifestă sentimente de furie, frustrare, anxietate și rușine.

► Și doamnele au de suferit

Nici adulții nu scapă de probleme. Acneea la vârsta matură e cunoscută drept rozacee. Și se manifestă prin înroșirea și iritarea pielii, la aproximativ 50% dintre femei, cu aceleași consecințe dramatice. De la apa cu care ne spălăm, aerul cu care intrăm în contact, pâ­nă la alimentație și stres, toate influențează sănătatea tenului. "O vizită anuală la dermatolog e chiar neceasară pentru a depista din timp posibilele erupții sau anormalități. După expunerea îndelungată la soare sau după ce pielea intră în contact cu un aer plin de impurități, coşurile nu întârzie să apară", spune dr. Anca Doboș.

MERGI LA MEDIC!

Înainte de a începe orice tip de tratament, e neapărat necesară vizita la un cabinet de specialitate. Numai medicul poate recomanda terapia potrivită. Utilizarea unui preparat nerecomandat de medic poate duce atât la agravarea bolii, cât şi la apariţia unor reacţii adverse grave. În plus, tratamentul, în funcţie de substanţele din compoziţia sa, poate fi folosit doar pentru o anumită perioadă de timp, pe care nu o poţi stabili singur. Clinicile dispun de aparatură modernă, precum laserul, care nu dau efecte secundare și combat acneea rapid și eficient. "Primele semne ale acneei nu trebuie trecute cu vederea, căci pot avansa la o formă severă. Punctele negre, albe sau coşurile sunt faze incipiente care uneori pot degenera în leziuni profunde.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
1